Zajímavosti z bazaru

09.03.2015 10:47
 

        Sem tam se stane, že člověk natrefí na zajímavou osobu, či zajímavý kousek pro tvorbu fotografií..Pár postřehů k zajímavým aparátům/objektivům, či zajímavým lidem se kterými jsem se potkal :-). Od počátku fotografie se mnohokrát řešila kvalita fotografií, objektivů, filmů atd.. V dnešní době, kdy je digitální technologie natolik pokročilá, že se lze bavit o téměř dokonalé (až moc) fotografii, se stále více rozmáhá zájem o alternativní techniky, či aparáty s přesně opačnou funkcí (jako je třeba Lomo). Zajímavé v tomto směru nemusí být pouze aparáty sovětské produkce, ale i krásné Československé bakelitové přístroje typu Pionýr apod. U těchto aparátů je zajímavé řešení objektivu a dráha filmu. Ta je totiž zakřivená, aby vyrovnala zkreslení jednoduchého periskopického objektivu (dvě spojné čočky). Závěrka na dva časy, jednoduchá clona a svitkový film.. Prostě jednoduchá kamerka s průhledovým hledáčkem vyhovující modernímu „lomo“ trendu :-).

        Také se rozmohl velký zájem o objektivy s mnoha lamelovou clonou a specifickou konstrukcí typu Hugo Meyer Optik. Ceny těchto objektivů na e-bay a dalších portálech šplhají dle typů do téměř astronomických výšek :-).

        Co se lidí týče, lze se potkat se skutečnými kuriozitami.. Namátkou zákazník mající v objektivu peří ze slepice (dlouho jsem přemýšlel, jak se mu to tam mohlo dostat něco tak velkého jako pírko), stěžující si na měkkou kresbu, či paní kupující objektiv na focení synka v ceně osobního automobilu :-). Zajímavostí jsou lidé přecházející z digitálu na film (ano, je jich dost!!), kteří si sem tam vytáhnou nafocený film, a bez vyvolávání zkoumají, kde že je ten obrázek.. Těžko se pak vysvětluje, že je třeba nejdříve chemie, a potom případně zvětšení (něco jako kontakt, nebo diák nemá cenu zmiňovat) :-D.

 

Dobré světlo

Martin Dulay, Prague 2015