Fotografování neviditelného (2)

21.11.2015 11:43

Fotografování trochu jinak 2. část

 

Infračervenou fotografi mlůžeme rozdělit, stejně jako běžné focení na filmovou a digitální. 

 

Sehnat plně IR film je poměrně problematické, řešením může být film zcitlivený pro IR spektrum. Takovýto film snímá v běžném spektru, jako každý jiný, nicméně rozsah je částečně prodloužený až do IR spektra. Pro snímání s takovýmto filmem je nejlepší použití hustých červených filtrů (propouští spektrum blíže k červené oblasti), nebo IR filtru, nicméně je nutná dlouhá expocice a ne vždy musí snímek vyjít (běžné spektrum je filtrem vynecháno).

 

Digitální fotografie je v tomto o něco jednodušší. Nutno podotknout, že každý digitální snímač má předřazen IR a UV filtr, tedy filtry, které zamezují pronikání škodlivého spektra pro běžný snímek. Z tohoto důvodu si skalní fanoušci odstraňují tyto filtry svépomocí, či aparáty svěřují několika málo osobám, které toto umí. Pokud se člověk nechce do tohoto pouštět, stačí Vám IR filtr (hustý, temně červený filtr, neprůhledný). Tento filtr se předřadí před objektiv (klasický závit, Cookin system, Lee filtry) a můžeme snímat. Filtr není průhledný, tedy kompozice je nutno udělat předem, až poté nasadit, našroubovat filtr. Ostření je nutné korigovat na ostřícím kroužku. Rovina zaostření je u infračerveného spektra o něco posunuta. Z tohoto důvodu je na objektivech malá červená tečka vedle rysky pro běžné ostření. Fotografujeme do RAW pro následné úpravy. Snímek se sytě červenný, či jinak barevný, tedy následná úprava je nutná, stejně jako stativ a dálková spoušť. Také sluneční clona pro zamezení parazitního světla je celkem potřebná Expozice jsou velmi dlouhé. 

 

Nejlepší motivy pro IR snímání bývají rostliny. Je to tím, že v IR spektru jsou zobrazeny bledě, kdežto okolí temě, například typicky černá obloha a temné, chladné vody. A NIKDY nefotografujme s IR v přímém protisvětle, hrozí trvale ZNIČENÍ snímače.

 

 

https://www.fotoskoda.cz/hoya-infrared-r72-58mm/ …ukázka IR filtru

 

 

 

 

Příště se podíváme na fotogafii v UV spektru. Dobré světlo.